Pomeranian / Dwergkees

Eerst even een misverstand uit de wereld helpen… De juiste benaming voor dit ras is de “Dwergkees”, of in het Engels de “Pomeranian”. Een vaak gehoorde term is “Pomeriaan”, wat dus niet correct is! Deze naam wordt vaak door broodfokkers gebruikt maar mensen die écht verstand hebben van dit ras zullen deze benaming nooit gebruiken! Als een trimsalon dus reclame maakt met deze term hoop ik dat u nu genoeg weet… Wees gewaarschuwd.

Heeft u een Pomeranian en wilt u die op de juiste, rastypische, manier getrimd hebben? Dan bent u bij mij aan het juiste adres. U schaft immers geen (prijzig) hondje aan om het vervolgens te laten verknippen en de vacht te laten verpesten. Helaas zie ik in de praktijk dat er te weinig trimsalons zijn die genoeg kennis en ervaring hebben om een Pomeranian goed in model te kunnen knippen. Dit is beslist een vak apart! Bovenstaande is ook de reden dat ik met grote regelmaat het werk van een ander aan het herstellen ben.

Ik heb me gespecialiseerd in het trimmen en showklaar maken van de Pomeranian. Met mijn trimwerk heb ik internationale prijzen gewonnen en ik heb een grote vaste klantenkring uit binnen- en buitenland. Onder het kopje “foto’s” op deze website vindt u wat foto’s van mijn werk.

De vacht van de Pomeranian

De Pomeranian heeft een dubbele vacht die bestaat uit een korte wollige ondervacht en een lange volle bovenvacht. Op een leeftijd van ongeveer 4-6 maanden tot 9-12 maanden maakt de Pomeranian een vachtwissel door, de zogenoemde “ugly fase”. Hierin wisselt de puppyvacht, die alleen bestaat uit onderwol, naar de volwassen dubbele vacht. Er treedt een heftig ruiproces op waar veel eigenaren nogal eens van schrikken. De pup kan kale plekken krijgen omdat het haar niet overal geleidelijk aan uitvalt. Op een gegeven moment zult u langere piekjes haar zien doorkomen, dit is het begin van de volwassen vacht. (Zie het voorbeeld hieronder) En hoe verleidelijk het ook is om juist in deze fase die lange piekjes te laten knippen, is het van groot belang dat dit niet gebeurt. Wanneer de lange nieuwe vacht meteen wordt afgeknipt zal dit proces nog veel langer duren. Wanneer tijdens de vachtwissel niet aan de hond wordt geknipt zal de hond uiteindelijk een mooie, volle volwassen vacht ontwikkelen! Hiervoor is echt enig geduld nodig.

Pomeranian pup in de “ugly fase”

Hieronder is goed te zien hoe de vachtwissel over het algemeen verloopt, links 4 maanden oud en dik in de puppywol, midden 7 maanden oud en middenin de vachtwissel, rechts 10 maanden oud en bijna helemaal van vacht gewisseld en donkerder van kleur. De uiteindelijke vachtkleur wordt altijd zoals de kleur van het gezichtje is, dat is op deze foto’s ook goed te zien. Van groot belang in deze fase is dat de vacht open en luchtig blijft zodat de huid kan ademen. Anders slaat de vacht dicht, gaat deze vervilten en is het leed niet te overzien. Het regelmatig kammen, borstelen en wassen met de juiste producten en blazen met een krachtige blazer (in de trimsalon) zijn de key words hierin!

“Boo model”? Mij niet bellen..

Ik krijg regelmatig het verzoek om een Pomeranian in een zogeheten “Boo model” te knippen of zelfs te scheren. En hoe schattig dit er misschien ook uitziet, het slechtste wat je met de vacht van een Pomeranian kunt doen is scheren of te kort knippen. U loopt daarmee het risico dat uw hond scheeralopecia ontwikkelt en/of een ontzettend lelijke vacht terugkrijgt die uitsluitend bestaat uit doffe wol. Deze wol is lastig te onderhouden en zal erg snel klitten ontwikkelen. Ook verliest de vacht zijn natuurlijke functie en is de hond niet meer beschermd tegen warmte en kou. Een Pomeranian heeft een bijzonder lange vachtgroeicyclus waardoor het wel 3 jaar kan duren voordat de vacht hersteld en weer op lengte is. Dit zal door mij daarom ook niet worden gedaan. (Medische redenen hiervan uitgezonderd uiteraard). Ik beoordeel in mijn salon alle vachten eerst en geef aan wat mogelijk is en wat niet. Helaas zie ik met grote regelmaat hondjes die te kort zijn geknipt waardoor vachten compleet verknalt zijn. Hieronder zijn daarvan de gevolgen te zien. Even ter verduidelijking, deze hondjes zijn niet door mij geknipt. Deze voorbeelden zijn enkel om de gevolgen hiervan te laten zien.

Rechtsonder de vacht zoals deze was! Op de andere foto’s hetzelfde hondje met het resultaat van te kort knippen c.q. scheren.

Vachtverzorging

Zoals ik hiervoor al verteld heb, is het heel belangrijk om de vacht en huid van de Pomeranian in goede conditie te houden. Door regelmatig te borstelen en te kammen tot op huid voorkomt u dat er klitten in de vacht komen of erger, dat de vacht gaat vervilten. Nog beter is het gebruik van een waterblazer, deze blaast de vacht krachtig uiteen zonder dat de huid en vacht hieronder lijden. Leer de pup daarom dus ook vanaf het begin te wennen aan het borstelen / kammen en het liefst ook aan de waterblazer zodat dit later geen probleem wordt. Een regelmatige trim- en wasbeurt houdt de vacht van uw hond in topconditie. Het is aan te raden om uw pup op jonge leeftijd al kennis te laten maken met de trimsalon door middel van een puppy behandeling. Uw hondje raakt zo vertrouwd met de geluiden, geuren en aanrakingen, wat veel stress en problemen in de toekomst zal voorkomen! Uw hondje is welkom vanaf het moment dat deze alle entingen heeft gehad. De meeste hondjes komen hier zo rond de 4 maanden voor een eerste kennismaking.