Pomeranian / Dwergkees

Heeft u een Pomeranian en wilt u die op de juiste manier getrimd hebben? Dan bent u bij mij aan het goede adres! Ik heb me gespecialiseerd in het trimmen en showklaar maken van de Pomeranian en heb inmiddels een grote vaste klantenkring uit binnen- en buitenland.

De vacht van de Pomeranian

De Pomeranian heeft een dubbele vacht die bestaat uit een korte wollige ondervacht en een lange volle bovenvacht. Op een leeftijd van ongeveer 4-6 maanden tot 9-12 maanden maakt de Pomeranian een vachtwissel door, de zogenoemde “ugly fase”. Hierin wisselt de puppyvacht, die alleen bestaat uit onderwol, naar de volwassen dubbele vacht. Er treedt een heftig ruiproces op en veel eigenaren schrikken hier dan ook van. De pup kan kale plekken krijgen omdat het haar niet overal geleidelijk aan uitvalt. Op een gegeven moment zult u langere piekjes haar zien doorkomen, dit is het begin van de volwassen vacht. (Zie het voorbeeld hieronder) En hoe verleidelijk het ook is om juist in deze fase die lange piekjes te laten knippen, het is van belang dat dit NIET gebeurt. Wanneer de lange nieuwe vacht meteen wordt afgeknipt zal dit proces nog veel langer duren. Wanneer tijdens de vachtwissel niet aan de hond wordt geknipt zal de hond uiteindelijk een mooie, volle volwassen vacht ontwikkelen! Hiervoor is echt enig geduld nodig.

Deze pup zit middenin de ugly fase, je ziet hier duidelijk de lange piekjes doorkomen, het begin van de volwassen vacht.

“Boo model”

Ik krijg regelmatig het verzoek om een Pomeranian in een zogeheten “Boo model” te knippen of zelfs te scheren. En hoe schattig het er ook uitziet, het slechtste wat je met de vacht van een Pomeranian kunt doen is scheren of in de ondervacht knippen. Je loopt daarmee het risico dat het haar niet meer terug groeit! Dit zal door mij daarom ook niet worden gedaan. De bovenvacht kan prima ingekort worden maar nooit zo kort dat er in de ondervacht wordt geknipt. Helaas zie ik met grote regelmaat hondjes die te kort zijn geknipt waardoor er blijvende kale plekken zijn ontstaan.

Dit zijn voorbeelden van wat de gevolgen na te kort knippen of scheren van de vacht kunnen zijn.

Vachtverzorging

Het is heel belangrijk om de vacht en huid van de Pomeranian in goede conditie te houden. Door regelmatig te borstelen en te kammen voorkomt u dat er klitten in de vacht komen of nog erger, dat de vacht gaat vervilten. Leer de pup daarom dus ook vanaf het begin te wennen aan het borstelen en kammen zodat dit later geen probleem wordt. Een regelmatige trim- en wasbeurt houdt de vacht van uw hond in topconditie. Het is aan te raden om uw pup op jonge leeftijd al kennis te laten maken met de trimsalon door middel van een puppy behandeling. Uw hondje raakt zo vertrouwd met de geluiden, geuren en aanrakingen, wat veel stress en problemen in de toekomst zal voorkomen!